Menu

HOME
BEWONERS EN BEGELEIDING
GESCHIEDENIS
ORGANISATIE
NIEUWS
NIEUWS ARCHIEF
SPONSORING
VRIJWILLIGERS
INFORMATIE EN LINKS
CONTACT
ST.VRIENDEN 'T FIERHUIS
ST. 'T FIERHUIS
VERENIGING 'T FIERHUIS

   fierhuis vooraanzicht     logo-t-Fierhuis

 

In 1998 kwam een aantal ouders bijeen om de mogelijkheden te onderzoeken om een eigen huis” te bouwen waar hun kinderen zelfstandig begeleid kunnen gaan wonen op het woonniveau zoals zij dat zelf graag zouden willen.

Uitgangspunt is het vinden van een plek in de buurt van openbare voorzieningen als treinstation, busstation, winkelcentrum  en midden in een woonbuurt.

Na vele plekken in Soest te hebben bestudeerd komt een braakliggend terrein aan de Ossendamweg in aanmerking omdat het aan de doelstellingen voldoet.

 n-voorgevel_small  o-zijgevel_small   p-achtergevel_small

Er wordt besloten om het pand niet in eigendom te verkrijgen maar om een woningbouw-vereniging te zoeken die het volgens de uitgangspunten wil bouwen, zodat er meer zekerheid voor de toekomst is.

De belangrijkste eisen  waren: zelfstandige woonruimte per persoon, een eigen kookvoorziening, aparte slaapkamer en  een eigen voordeur, om gebruik te kunnen maken van huursubsidie. Hiernaast was de wens om een 2- tal gemeenschappelijke woonkamers en keukens te realiseren. Een gezamenlijke recreatieruimte stond ook op het verlanglijstje

Eerste stap was het zoeken van een woningbouwvereniging die het met de gedachte eens was en niet uitsluitend uit was op het te behalen projectrendement.

tekenenhuur
Ondertekening huurcontract met v.l.n.r. Kees Boerkoel en Fred klinkhamer van 't Fierhuis
en H. van der Velde van Woningbouwvereniging Eemland

Woningbouwvereniging Eemland en met name de directeur de Heer H. van der Velde was vanaf het begin enthousiast en dus werd besloten om met hem in zee te gaan.

De woningbouwvereniging kocht de grond aan en stelde Anoul Bouman als architect aan, die ook Villa Pardoes in Kaatsheuvel had ontworpen.

foto 1  foto 2  foto 3  foto 4
Er kan gebouwd gaan worden. Sjef Bode en vele genodigden zijn aanwezig om het sein op groen te zetten.

De ouders kregen de kans om mee te denken in het algemene ontwerp en konden per appartement zelf bepalen hoe het ingericht zou worden.
 

fierhuis 10082004 001    fierhuis 10082004 006    fierhuis 10082004 003


huiskamer     kamer     rommel voor 


raam lindy     boven     mooi voor 

 

hoogste punt
Het hoogste punt is bereikt

Via allerlei acties en de financiële steun van een aantal stichtingen konden de wensen, die niet in de normale bouw konden worden verwezenlijkt, toch nog gerealiseerd worden. Zo werd er onder het pand een grote gezamenlijke recreatieruimte gebouwd, kon iedere bewoner zelf zijn/haar keuken uitzoeken, werd er een uitgebreide alarm-installatie aangelegd en werd het gebouw op een moderne, maar gezellige wijze ingericht.

Al met al is het resultaat fantastisch en na 5 jaar blijkt dat er een juiste keuze is gemaakt met de gebruikte materialen, het huis staat er ondanks het intensieve gebruik nog als nieuw bij.

 

 pa0904031
Feestelijke opening 

Belangrijk bij het hele proces zijn geweest: de goede contacten met de direct omwonenden, ambtenaren van de gemeente Soest, medewerkers van de woningbouwvereniging, medewerkers van de aannemer maar het allerbelangrijkste was de goede onderlinge verstandhouding in de oudergroep. De langere voorbereidingstijd blijkt daarbij achteraf een positief effect te hebben gehad.